Аферата с калция

10.12.2017

   ВЪПРОС: “Емо, пия профилактично калций, обаче съм по-малко гъвкав и все повече ме болят ставите? Вече минах четирийсетте и се притеснявам от остеопороза. Добре ли е да продължавам с калция?”

   ОТГОВОР:
   Е, ако искаш накрая да се вкамениш съвсем и да те турят като бюст приживе с надпис “Корав, като камък”, продължавай.

   ВСЪЩНОСТ, калций в човешкото тяло е имало, има и винаги ще има и приказките, че е дефицитен, са просто другата страна от механизма на престъпния конгломерат “бизнес & медицина”.

   Картелът на млечната промишленост (в световен мащаб) работи всячески за популяризация на млякото и млечните произведения: повече консумация – по-големи, всъщност, астрономически печалби.

   КАРТЕЛНИТЕ парични стремежи не свършват до тук.
   Под предтекст “грижа за здравето” в млякото се включват съставки, които са доказана отрова (флуор, аспартам, сол и пр). Това е маркетингов трик за лов на малограмотни човеко-шарани, които изграждат “найлоновите” си разбирания за здравето от ТВ-реклами и платените медийни Пи-ар кампании.

   МЪРЗЕЛЪТ е другата кукичка, на която залагат “лошите”, криещи се в сянката. Едно е да четеш, да се учиш, да спортуваш, да се движиш активно, да обикаляш планините, да си сред природата, да увличаш близките и децата си и съвсем друго – да пиеш питие след питие, да опъваш крака на дивана, да тръскаш цигара след цигара в пепелнка, да нагъваш чипс, бира и сладкиши и да чакаш… друг да ти реши проблемите.

   Довеждането на продажбите “до всяка врата”, “поръчай, кликни и купи, без да ходиш до…” изграждат мудно, мързеливо, трудномислещо и лесно за манипулации човеконаселение, което живее на принципа “щом ме боли (кихам, кашлям, боледувам), има и хапче. Гълтам и – се оправям.”

   Т.е. оплескваш нещата на макс (защото така изразяваш, хе, хе, себе си) и после търсиш, купуваш и пиеш хапче за оправяне, измислено, пакетирано и предложено от друг.

   Който прибира твоите пари.

   И – не, вече не става въпрос за комплексарски оплютите 80%.
   Иво Христов беше твърде толерантен.

   Твърде.

   РАЗСЪЖДЕНИЕТО “Щом има калций в млякото, ще пия и няма проблем” е големият проблем, защото колко хора разбират, че калцият в повече, се превръща в комплексна отрова, която трябва да бъде изведена извън тялото.

   Обаче… не се извежда, а само малка част.
   Много, много малка част.

   Да не споменаваме и огромното количество изключително вредна, болестотворна слуз, която остава в организма след млякото.

   И – започват проблемите, така очаквани от: фармацевтиката, бизнес-медицината, разпространителската мрежа, пи-ар агенциите, платените медицински псевдо-научни екипи (пълно е, въпреки че не всички са такива), които откриват ново и чудодейно, разбира се – скъпо – лекарство, което, ако си купите…

   И т.н.

   Картината е ясна, надявам се.

   ЗАГОВОРЪТ СРЕЩУ ВИТАМИН “D”: Още през 40-те и 50-те години на ХХ в. се наблюдава, че децата, които ходят изцяло облечени, вкл. с покрита глава (шапка, качулка) през по-голямата част от годината, са психически лабилни, раздразнителни, често агресивни. В чисто физиологичен план – бледи, с нездрав вид, лоша обмяна, анемични и чести заболявания на опорно-двигателния апарат – прим. рахит.

   Разбира се, липсата на витамин D е крайъгълният камък в този болестен кръговрат.

   Обратно – децата и възрастните, които през цялата година са леко облечени нямат никакви проблеми с психиката, с костите и витаминообразуването.

   И – много показателно! – децата на Властелините на Света (милиардери, кралски родове, стари знатни родове, аристократи) учат в елитни колежи и лицеи, с крайно строга, почти казармена дисциплина, където лекото облекло, утринната тренировка, закаляване на снега, студени душове, плуването, гребането, тренировките на открито и простото, здравословно хранене с пресни плодове, зеленчуци и никакви (да, никакви подсладени газирани напитки) излишни сладкиши и захар не присъстват в менюто.

   Чрез бизнес-совалки, в които са намесени и тайните служби, през 60-те и 70-те години на ХХ век се започва постепенна масирана рекламна кампания на дрехи с качулки, с шапки под тях и всевъзможна навлеченост. Задкулисното картелно споразумение мода/фармация/медицина/погребални бюра и всевъзможното протектиране на псевдо-научни екипи (за мода, хранене, лекарства, минерално-хранителни-витаминозни добавки и анти-здравословни навици) се разпростира в цялата гама от обществени услуги.

   Пример №1: Промотирането на дрехи с качулки, върви ръка за ръка със следствията, носещи печалба:

– дезодоранти и спрейове против изпотяване
– противогрипни препарати и ваксини, защото навлечените хора боледуват в пъти повече
– кожни мазила против пъпки
– калциеви таблетки и витамин D

   Това е само на прима виста.

   Пример №2: Достатъчно е да рекламираш, как някой пие Кока-кола и дъвче солети (бонбони, вафли, сладкиши) и печалбите на производителите на:

– подсладени газирани напитки
– сладкарски изделия
– хапчета против газове
– лекарства за гастрит, язва, храносмилателни проблеми
– лекарства и препарати за подути лимфни възли, настинка, грип
– лекарствени препарати за бъбреци
– лекарства за снижаване на кръвно налягане
– мултивитамини, минерали, добавки

   И много, много други други…

   Литват в небесата.
   Залогът са вашите пари…

   … и вашето здраве.

   А НЕЩАТА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ:
   Най-простото и работещо е, да се образоваме: постоянно, ежедневно, ежеминутно.

   Образоваме ли се, ще знаем, че:

   1. За да не губим калций, трябва поне една трета от денонощието да сме на слънце и въобща на пряка дневна светлина – слънчевите лъчи да попадат директно върху кожата, върху лицето и върху зеницата. Без това първо условие, натрупването на витамин D става мисия невъзможна на n-та степен.

   И като се заговорихме за витамин D, какво направихте днес за да го получат децата ви и вие – излязохте ли на слънце, потичахте ли голи до кръста, плискахте ли се на открито?

   2. За да не губим калций (който, с напредването на годините, започваме да изпикаваме все повече), трябва да имаме три двигателно-тренировъчни и светлинни (слънчева светлина и чист въздух) пункта през деня:

   – сутрин: само йога, разтягане и бягане не вършат работа – необходимо е мускулно натоварване – коремни преси, гръбни преси, клякане, подскачане, лицеви опори, набирания и пр.

   – ходене пеш и бягане, качване на стълби – когато имате свободна минута през деня, действайте.

   – вечерна тренировка или поне активна гимнастика

   Тъп въпрос: Мислите ли, че децата ви сами ще започнат да правят това, ако вие (да, вие) не ги научите?

   3. Три пъти в седмицата (и повече) трябва да тренираме по час с тежести. Важи за мъжете, а два пъти повече важи за жените – по професионално изготвена програма.

   4. Преди всяко хранене да изпиваме чаша вода и да изяждаме суров плод. Това подпомага усвояването на витамините и микроелементите – най-вече за вит.С, без който нищо в тялото не е както трябва..

   5. Поне в две дневни хранения трябва задължително да имаме сурова зеленчукова салата – не туршия и кисели краставички, които са пълни със сол. Солта се свързва с калция, извлича го от костите и го изпикаваме.

   6. Захарта, подсладените газирани напитки и захарните изделия увеличават до небесата РН – ставаме по-кисели от сярна киселина. И познайте – за да излезе киселината вън от тялото, се използва… калцият от костите.

   Накратко: ядем захар – пикаем калций.
   Бонусът е, че ни излизат и пъпки, защото калцификатите дразнят кожата.

   7. Не трябва да оставяме теглото да расте за сметка на тлъстините. При повече тлъстини, в кръвта циркулират много захари, които повишават киселинността и за да бъдат изведени, се тегли калций от костите – вече го знаете.

   Забележка: програми (хранене, тренировки, общи насоки), въпроси и контакти – на съобщения.

В КРАЯ:
Научите ли нещо – приложете го веднага.
Бегом на тренировка.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене