Глаукомата или Кога ще започнем да разбираме, че винаги говорим за Единния Организъм (в отговор на многото въпроси)

ГЛАУКОМАТА – 1, е патологично повишаване на вътреочното налягане, нарушаване нормалното хранене на очната ябълка и отлагане на мастни плаки (перде) или пукане на кръвоносни съдове, което води до прогресивно ослепяване. В над 90% глаукомата е свързана с общо повишаване на кръвното налягане. Хората с тъмни очи правят глаукома четири пъти повече от тия със светли.

ГЛАУКОМАТА – 2, (като всяко друго заболяване) е свързана и с наследствени фактори: вродено недобро усвояване на захарите (преддиабетни и диабетни усложнеия), лениви черва (перманентна констипация, хемороиди), проблем с липидите (високо кръвно, исхемия, инфаркт, инсулт, старческа глухота и пр.) и Както Винаги – в основата на цялата картина е Негово Величество – Стомахът и Червата.


НЕКА ЗАПОМНИМ: Наследствени или външни фактори, всяка болест започва първо в стомаха и червата. Затова е от особено значение как се храним от най-ранна възраст. Оттам – отговорността на нас, големите, да бъдем информирани, любознателни и отговорни по отношение храненето на малките деца, които зависят изцяло от нас. А детското хранене, всъщност, е отражение на храненето на родителите.

Малките грешки в началото, се оказват непреодолими физиологични и личностни проблеми в бъдеще.

ПЪРВОТО, което трябва да направим при съмнения за глаукома, е да намалим кръвното налягане, ако е повишено – писах за това.

ВТОРОТО: да започваме деня с частично гладуване до обяд – много вода и изцедени цитруси. Най-добри са лимоните и грайпфрутите. После – една, две ябълки и ядки: кайсиеви, бадеми, но НЕ фъстъци и орехи. Може да изядем и настърган морков с малко олио/зехтин или един домат.

ТРЕТОТО: да се борим за Ранно Утринно Изхождане, което автоматически се получава, ако сме неотклонни с ВТОРОТО. Възможно е един-два пъти седмично, сутрин да правим малка клизма. Запомнете: олекотим ли червата, подобряваме кръвотока, клетъчното налягане в организма спада автоматически, оттам спада и напрежението в очите.

ЧЕТВЪРТО: да направим 8-15 мин. сутрешна разходка с раздишване и твърдо стъпване. Докато вървим, гледаме надалече (все едно сме в прерията или степите) и на десетина крачки стискаме силно клепачите, за да изцедим очната ябълка, да я направим отново еластична и да намалим вътреочното налягане.

ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ранното ставане, за да съзерцаваме изгрева на слънцето. Взирането в утринния слънчев диск влияе чудодейно върху повечето очни заболявания.

СЛЕД РАЗХОДКАТА и утринната гимнастика, двеминутно плискане на очите със студена (ледена) вода и автомасаж: кръгове върху очите, към слепоочията и оттам към лимфните възли под ушите и брадичката. Ако можем да отидем и да поплуваме в хладна вода сутрин е още по-добре.

ДА ПРЕМАХНЕМ червеното месо. При глаукома има очевиден проблем с усвояването на тежките мазнини, а в червеното месо, сланината и консервираните – суджуци, луканки, салами, те са най-много.

ДА ПИЕМ МНОГО ВОДА преди хранене, на гладно и да ядем две ябълки на ден (по една) преди сядане на масата.
ЕДИН ГЛАДЕН ДЕН седмично на вода, а вечерта – малка зеленчукова салата с лимон – за алкализиране, повишаване на вит.С и общата витаминозна физиологична картина.
СОЛТА и БЯЛАТА ЗАХАР – почти ги изключваме, но медът в умерени количества – да.

НЕЩО, КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ: Сутрин, след ставане, първо измийте лицето със студена вода, помасажирайте и тогава мийте зъбите и езика. В 95% след ставане лицето е леко потно, подпухнало и при миенето на зъби (ако очното налягане не е отведено встрани) се получават директни пукания на кръвоносни съдове. Отново: Сутрин (1) мием лицето, (2) после зъбите, езика и устната кухина.

НАСТОЯЩАТА публикация не е наръчник, а цели да заостри и насочи вниманието Ви към градивно разрешаване на проблемите. За конкретни заболявания и здравословни отклонения – обадете се.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Подобрим ли работата на червата, снижим ли кръвното налягане и започнем ли изпълнение на гореописаното, малко вероятно е глаукомните усложнения да не отшумят. Контролният срок (дали сме на прав път) е от шест до десет месеца. В началото на четвъртия трябва да има видими подобрения.

В КРАЯ: Природата е символ на Единство и Взаимодействие, ние и нашият организъм – също. Да се научим да го разбираме и да му подаваме ръка… и той ще ни отвърне със същото.
Просто е.

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене