В прав текст: кой се интересува от истинско здраве?

ВЪПРОС: “… и в тая връзка дали можете да разясните нещо повече за гладуването: какви видове има, кога да го провеждаме, как, за колко време?”

ВЪПРОС: “Защо лекарите отричат гладуването, Емо?”

ОТГОВОР:
Лекарите отричат по принцип всичко, което противоречи на онова, което са учили.

Проблемът е, че отричането и осмиването на гладуването е акция, планирана още в началото на ХХ век от производителите на бързи храни, общността на медицинските университети и фармацията в САЩ.

Писал съм неколкократно за това.

На официалното събиране един от младите и все още неподкупни лекари възкликва:
“За бога, дори индианците знаят, че почти всяка болест се лекува с неколкодневен глад!”

На което шефът на производителите на бързи храни отсича:
“Тогава ще залеем с реклами и напътствия, че трябва да се яде няколко пъти на ден и по много! Нужни са ни болни хора, зависими от лекарства!”

Идеята е незабавно оформена в директива, напоително финансирана и след императивна заповед бива обвита в лесно смилаема псевдонаучна основа. Вкарва се в задължителния образователен медицински курс и, за съжаление, това продължава и до днес.

Малцина са лекарите (под 0.001%), които дръзват да експериментират и да пубикуват нещо разумно и истинно за глада.

Причината е една:
Осмиването, дискредитирането, отлъчването от лекарската гилдия и загубата на лекарски права са почти сигурни.

Този антинаучен и античовешки подход цели само едно: задушаването в зародиш на всичко, което наистина лекува и наистина води до здраве.


МОЯТ МЕДИЕН ОПИТ

Сред десетките, отправяни към мен покани да гостувам на живо в телевизии и радиа, са се получавали и конфузни ситуации: в немалко случаи водещите биват притиснати от шефовете си да откажат предаването…

Защото идеята за истинско, неподвластно на хапчета, медикаменти и ваксини здраве, противоречи на политиката на официалните фарма-спонсори.

Най-смешноватият (и донякъде жалък) случай беше с една известна, позната на повечето зрители, често появяваща се на екрана кардиоложка (ниска, пълна жена), професор, която дойде при мен от София за да направим нещо за голямото ѝ надноренмено тегло и много високото кръвно.

Остана във Варна малко над месец, раздели се с близо десет килограма и, разбира се, кръвното ѝ се върна в нормалните граници.

Изричното условие на професорката беше: нищо за нея да не излезе в медиите.

Е, не излезе нищо.
Но хората в клуба знаят и помнят.


ВСЯКА СИСТЕМА се затлачва по време на работа.

Всеки двигател на автомобил има нужда от почистване и основен ремонт на известен период от време.

При работа всяка материална конструкция (вкл. човешкото тяло) насъбира и се препълва със статично електричество, което бавно, но сигурно уврежда стабилното атомно подреждане, клетките, клетъчните взаимодействия, работата на отделните органи и общото функциониране.

Тази, привидно нематериална нагнетеност, води до грешки в генните функции, предизвиква мутации, туморни и ракови образувания.

Външните промени, лесни за отчитане от медицинските изследвания, са високият холестерол, промени в хормоналния баланс, калцификацията на тъканите, проблемите с лимфотока, честите настинки и пр.

За да не се стига до тези рискови фактори, се провеждат различни по дължина, естество и начин гладни паузи.


НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН

Това е два-три, дори повече дни в седмицата да провеждаме утринна гладна пауза.

Изразява се в неприемане на храна два до пет часа след ставане от сън.

Т.е. ако сме станали в 06:00 ч, до 09:00 или 10:00-11:00 ч. да караме само на вода и чай или направо да започнем с обяда.

Един път в седмицата (при хората с наднормено тегло може и два пъти) утринната гладна пауза може да прерастне в неприемане на храна през целия ден и лека (наистина лека!) вечеря.

Веднъж в седмицата (или веднъж на две-три седмици) е възможно да отпадне и вечерята и храненето да започне на следващия ден.


ОСОБЕНОСТИ НА УТРИННИТЕ ГЛАДНИ ПАУЗИ

1) ПРИ НЕХРАНЕНЕ с външна храна, тялото започва да се освобождава от вътрешните клетъчни нечистотии, които са изключително фина маса. Фрагментите са толкова микроскопични, че могат да запушат всяка мембрана, лимфни каналчета, възли или по-малките кръвоносни съдове.

На голям натиск са подложени алвеолите в белите дробове, защото над 60% от нечистотиите поемат към тях.

Ето защо (в обичайния случай) по време на гладната пауза е необходимо да пием достатъчно леко топла вода с пресен плодов сок, най-добре лимон и портокал.

2) АКТИВНОСТТА НА ОТДЕЛЯНЕТО (по време на гладните паузи) е най-голяма през дробовете, лигавиците и кожата.

Всичко това се подпомага с мускулните свивания, телесното разтягане и огъвкавяване, силната сърдечна дейност и дълбокото дишане.

Интензивните физически упражнения сутрин (гимнастика на отворен прозорец, бягане на открито, качване на стълби, плуване, съобразена силова тренировка, бърз поход и пр.) са най-добрия начин да поддържаме дейността на отделянето и очистването на тялото.

3) БОСОТО ХОДИЛО

Без босо ходило няма истинско клетъчно спокойствие.
Без клетъчно спокойствие няма нормална клетъчна работа.
Без нормална клетъчна дейност, няма нормални телесни функции.

И още:
Без босо ходило няма здрава сърдечна дейност и нормално мозъчно оросяване напред в годините, особено след 45-50 годишна възраст.

Съвет:
Обувайте ходилото само, когато е необходимо.

Във всеки възможен момент, колкото и кратко да е, сваляйте обувките, събувайте чорапите и ходете боси по земята, тревата или пода в къщи.ГЛАДУВАНЕ ОТ ТРИ ДО ПЕТ ДНИ


Почти наложително е веднъж (до три-пет пъти) в годината да предприемате дву-три дневно (възможно е до пет дни) гладуване.

Дву-три до петдневното гладуване (два-три пъти в годината) е почти задължително за хората, преминали 45-50 годишна възраст.

Можете да проведете гладуването по всяко време (работа, отпуска), но е задължително да правите повече разходки на чист въздух (заради добрата работа на дробовете) и физически натоварвания по ваш избор.

През дните на гладуването обикновено силовите възможности са занижени, но енергията за дълги походи, планински преходи, леко кросово бягане или разходки избликва с неудържима сила.

Гладуването може да се провежда с топла вода, с по-горещ чай (особено ако кръвното налягане е ниско) и дори по някой прясно изцеден плодово-зеленчуков сок (прим. ябълка и морков).

Вариантите на провеждане са десетки и, ако ви интересува конкретиката, е необходимо да говорите с истински специалист или да ми се обадите.


НАПОМНЯНЕ:
По време на гладуване (особено през зимата) изпитваме от лек хлад до откровен студ, но:

Ако се чувстваме добре, можем да извършваме ежедневните утринни студени душове, разтърквания с хладка/студена вода или плуване в студена/ледена вода според личните възможности и условията, с които разполагаме.

За волевите натури:
Никакво прекъсване на утринните студени душове и плуването в студени води! Това е най-добрият начин да поддържате абсолютна функционалност на кръвообращението и активната (кафявата) мастна тъкан.


ЗА ИЗМИСЛЕНАТА ЗАГУБА НА (ХЕ, ХЕ) МУСКУЛНА ТЪКАН:

Няма нищо такова!

Повтарям: Няма Нищо Такова!

След възстановяване на храненето и нормалните тренировки, всичко в тялото се възвръща, с изключение на вътрешните запушвания.

Провел съм десетки гладувания по пет, десет, петнайсет и двайсет дни.

Гладните ми паузи в седмицата са почти… седем.

Тренирам между седем и десет пъти в седмицата.


През зимата съм между един и три пъти седмично на ледено плуване.

Да виждате загуба на мускулатура?


ПОГЛЕД КЪМ ЗВЕЗДИТЕ (ПСИХОЛОГИЯ И СВЕТОГЛЕД)


Почти във всяка публикация говоря, че без звезден светоглед и звездно възприемане на нещата в ежедневното битие, дните се превръщат в тичане подир редовите неволи, проблеми и задоволяване на първичните потребности.

Това не води доникъде и е в състояние да ни обезличи като човешко същество.

Когато погледнем на Живота от Звездна Гледна Точка, разбираме, че сме светла частица от един грандиозен план, в който дори вселената е обикновен квартал, а галактиките са просто улици и отбивки, които ни помагат да възприемаме по-лесно пространствено-времевия безкрай.

Ако се задълбочим и вглъбим в разбирането за многоизмерността на Всемирното Съществувание и енергиите, които го оживотворяват, светлината нахлува в нас и осъзнаваме, че всичко е взаимосвързано и концепциите за добро/лошо, топло/студено, враг/приятел и пр. започват да губят смисъла си.

Когато станем сутрин и погледнем изгрева, зад който стои движението и единността на цялата вселена, всеки миг и всяка минута придобиват космически характер.

Всеки човек става приносител и изразител на определена енергия.

Всяко животно, птичка, дърво, храст, дори стрък трева се превръщат в негласни думи, с които ни говори Битието и за които би трябвало да сме благодарни.

Всяко наше движение, усмивка, смръщване на вежди или изречена дума са трепване на безкрая в нас и това ни кара да имаме съвсем различна нагласа спрямо начина на общуване с останалите хора, с близките и децата.

На този истинен човешко-космически фон спирането на външното хранене представлява доверие към нашето тяло, към Природата, която го е създала и процесите, които се извършват по време на гладуването.

Ние сме в космоса и космосът е в нас, ако перифразираме думите на един велик мъж от българската история.


В КРАЯ:
Хванете ръката на най-близкия си човек и го поведете нощем под звездите.

Останалото е лесно.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене