Студеният нос и здравето (почти като при кучетата)

ВЪПРОС:
“Емо, има ли разлика дали спим почти голи в по-топла стая или сме добре завити, но в студена стая?”

ВЪПРОС:
“… и аз си спя почти гол на двайсет и шест градуса, защото така кожата диша и не виждам смисъл да се увивам, пък да се фукам, че спя на студено.”

ОТГОВОР:
Има нещо, което малцина знаят:

Ако ходилата не са леко хладни, изкачването на кръвта от краката към тялото се затруднява. Тя се застоява в краката, надува и ги и цялото кръвообращение се нарушава.

Хладното ходило играе ролята на помпа, която участва в преодоляването на гравитацията от кръвния поток.

Абсолютно същото е с хладния нос: той пък поддържа правилното оттичане на кръвта и течностите от главата.

Мозъкът има своя дренажна (отточна) система и ако носът е топъл, освобождаването на черепа от застоялата кръв и течности се затруднява. Това води до увеличаване на вътречерепното налягане, увеличаване на налягането в очите, което оформя сериозни предпоставки за бъдеща глаукома.


ПРОБЛЕМЪТ С РЪЖДЯСВАНЕТО НА ТЪКАНИТЕ
Това е проблемът с познатите на всички “свободни радикали”.

Натрупването на свободни радикали (убиващи клетките окислени молекули) се получава много бързо при по-висока, изкуствено поддържана стайна температура.

При по-ниска температура на въздуха, той се изпълва с отрицателни (почистващи тялото) йони, което води до телесно и психическо здраве.

И обратното: при висока температура на околната среда, отрицателните йони изчезват.


РЕЦЕПТОРИТЕ (СИГНАЛНИТЕ МЕХАНИЗМИ) ЗА ВЪНШНАТА ТЕМПЕРАТУРА
Те са навсякъде по кожата и в зависимост от градусите на въздуха (под 20 или над 20 по Целзий), в тялото се включват (или изключват) различни физиологични дейности.

При по-ниска температура клетъчното отделяне на излишните вещества (клетъчен боклук) е много бързо. Достатъчно е да отчетем, че при ниска температура на въздуха ние уринираме два-три пъти по-често.

Изхвърлянето на клетъчния (токсичен) боклук дава възможност на клетките да започнат възстановителни дейности и при (контролирана) ниска температура тази дейност върви много бързо.


СЪН, ПСИХИКА, КЛЕТЪЧНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Възстановяването на клетките се извършва най-добре на хладна стайна температура. Прекаленото отопляване предизвиква нарушения в общото кръвообращение и в хода на лимфната течност. Именно поради това, когато спим на топло, сънят е неспокоен, повърхностен, събуждаме се често или въобще не можем да заспим.

Безсънието при висока стайна температура е гарантирано.

При повърхностен и неспокоен сън въобще не можем да говорим за отпочиване, а точно обратното: събуждаме се уморени, раздразнителни и в лошо настроение. От тук до психическата нестабилност, психо-сривовете и тежките психически проблеми, има една крачка.


КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ОТВОРЕНИЯ ПРОЗОРЕЦ?
Приятели, съмишленици, другари и другарки:

Отвореният прозорец не е (само), за да поддържаме по-хладна температура в стаята за сън.

Отворениет прозорец е връзката на стаята с външната атмосфера и външното атмосферно налягане, което…

Което (външно атмосферно налягане) от своя страна поддържа клетъчните рецептори в готовност за реакция (отделяне и освобождаване от боклуците) и изгражда гъвкавостта на отделната клетка.

Именно отделната (локална) клетъчна гъвкавост и готовност за незабавна реакция е в основата на силната имунна система, на силните съпротивителни сили и…

И на физиологичната адекватност спрямо атмосферните промени.

Колкото по-топло е помещението за сън, колкото повече време прекарваме в затворени стаи и колкото по-дълги години спим на затворени прозорци, толкова по-податливи ставаме на внезапните и сезонни промени на времето, а това…

А това води до физически, физиологични и психически проблеми:

– неконтролирано повишаване (понижаване) на кръвното налягане, игра нагоре и надолу

– главоболие, световъртеж, тежест в главата и цялото тяло

– болки в мускулите, в ставите и схващания

– болестни реакции спрямо слънчеви изригвания, спрямо играта на магнитното поле и неверие/несигурност във възможността на нашите, лични съпротивителни сили

– психологическо поддаване на астро-приказки за влиянието на планетите, фазите им на завъртане, съотношението спрямо земната ос, спрямо други планети и пр. Т.е. на преден план излиза не възможността за устояване, за справяне и лична устойчивост, а психоубеждението, че сме подвластни на какво ли не, щом някое небесно кълбо, вземе, че застане еди как си, спрямо друго небесно кълбо

И като цяло: отслабване на волята за борба и вяра в себе си, както и стабилен, почти необратим срив в имунната система, отвъд който чукат на вратата всички тежки болести, вкл. и рак.


ОТВОРЕНИЯТ ПРОЗОРЕЦ И ФИЗОЛОГИЧНАТА ГЪВКАВОСТ
Директното взаимодействие на нашата физиология (по време на сън) с планетарното атмосферно налягане, изгражда възможност за бърза клетъчна реакция (свиване или отпускане, намаляване на клетъчния обем или увеличаването му).

Без тази активна микро-гъвкавост плътта става чуплива и възникват множество вътрешнотелесни накъсвания (счупвания). Това са именно вътрешните възпаления, които изземват кислорода, намаляват минералните и витаминни запаси, подтикват имунната система да се щура във всички посоки, да се бори с въображаеми противници, да се самоизтощава и в края на краищата да рухва.

Можем да оприличим вътрешната физиологична гъвкавост на реакцията на дърветата спрямо силен, бурен вятър:

– едни дървета са привидно корави, устояват, но когато напорът на вятъра стане прекалено и превишаващо силен, те се пречупват и загиват

Но…

– други дървета се огъват, смъкват клоните си почти до земята и колкото и да е силен вятърът, гъвкавоста им позволява да устоят

Този простичък и разбираем принцип е в основата на бойните изкуства, а по-сериозно бойно изкуство от самия живот, няма.

Ето защо, приятели, съмишленици, другари и другарки…

– никога
– никога

И още хиляди пъти “никога” не съизмервайте (не се подвеждайте по) външната, видима, показна гъвкавост на тялото, която…

Която всъщност няма много общо с истинското здраве.


ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВ И ОТМОРЯВАЩ СЪН

1) Спете на температура под осемнайсет градуса, а когато свикнете, може да спите на шестнайсет, четиринайсет и по-надолу.

Човек може да спи отлично и на температура много под нулата, стига да е добре завит.

2) Завийте се добре, нека тялото бъде на топло, но носът и лицето да са открити.

3) Ако спите на затворени прозорци, преди да легнете, проветрете стаята за половин, един час.

4) Ако искате наистина стабилно здраве, спете през цялата година на отворен (открехнат) прозорец. Завивайте се добре, но оставяйте прозореца открехнат (отворен).

5) Не пийте течности преди лягане.
Ако хранителният ви режим е правилно оформен, няма да чувствате жажда през цялата нощ.

Обратно:
Ако не пиете достатъчно вода на гладно, ако ви липсват достатъчно сурови плодове и зеленчуци, както и ако се храните с фабрично пакетирани отрови, нощем гърлото ви ще пресъхва и ще се наливате с литри вода…

А сутрин с почуда ще установявате, че урината ви е тъмнокафява и почти черна, въпреки нощното водопиене.


НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:
Частица от Природата сме…
Частица от Космоса сме…
Частица от безкрайното Всичко сме…

По време на сън, когато ежедневното съзнание е изключено и нашето истинско, дълбинно съзнание е освободено, ние установяваме връзка с всичко, навсякъде, във всички възможни вселенски посоки.

Всичко, приятели, е Съзнание.

Получаваме енергия, преработваме я, отдаваме енергия, възстановяваме нарушените взаимовръзки с Космоса, с Вселената, с всички неща, колкото и отдалечени да са, във всички измерения и пространства.

Планетарната Земна Атмосфера, атмосферното налягане и планетарното Земно магнитно поле са ръцете, които Планетата Земя ни подава, за да контактуваме с близкия, с не толкова близкия, с далечния, с безкрайно далечния космос, както и с космически структури, за които почти 100% от хората не са в състояние дори да помислят, че въобще съществуват и че оказват директно отражение върху нашето здраве.

Колкото по-съзнателно общуваме с Всичкото, толкова психически по-спокойни сме и никога…

– никога
– никога

Никога не сме самотни, самички, отритнати или изостваени.


В КРАЯ:
“Направени сме от звезден прах, т.е. направени сме от звезди и сме създадени да блестим. Затова винаги се връщаме при звездите.”

Карл Сейгън


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене